top of page

רילוקיישן בצל הקורונה - מרץ 2020

אז כן הקורונה עשתה רילוקיישן גם לישראל והיא מתפשטת בהדרגה ברחבי העולם. בעתיד הלא רחוק קרוב לוודאי שנצחק על המסיכות והבידוד, כפי שהיום אנו נזכרים מדי פעם במלחמת המפרץ ומתבדחים על ניילונים, מסקינג טייפ ומסכות נגד טילים. אבל בינתיים אנחנו כאן בהווה, וחשוב להתכונן מראש להשפעות המיידיות של נגיף הקורונה על חיינו, במיוחד אם אנו נמצאים בדרך לרילוקיישן או כבר בעיצומו. אבל לפני שנצלול לאיך להתגונן חשוב שנבין ממה מתגוננים.

קורונה – מי את?

השם הרשמי של נגיף הקורונה הוא Corona Virus Disease 2019 או בקיצור COVID-19. מקור השם קורונה (בדומה לשמה של הבירה הפופולרית ממקסיקו) הוא בלטינית ומשמעותו היא כתר או הילה - צורתו של הוירוס.

ההתפרצות הראשונה של הנגיף היתה בדצמבר 2019 בעיר ווהאן שבמחוז חוביי בסין, וההשערה היא שמקור ההתפרצות הוא בשוק מקומי של פירות ים ובעלי חיים הנקרא Huanan seafood wholesale.

לאחר מכן, המקרה הראשון שאובחן בעולם מחוץ לסין היה בתאילנד ב-13.1.2020, ומאז נתגלה בקרוב ל- 90 מדינות (כולל בישראל) עם מספר נדבקים רשמי של כ- 96 אלף איש (נכון למרץ 2020).

מהם התסמינים של מחלת הקורונה?

אז קודם כל חשוב לציין כאן, שלא כל מי שנדבק בווירוס הוא בהכרח חולה. כלומר אדם יכול להידבק ולהיות נשא של הווירוס ללא סימפטומים וגם כאשר ההדבקה מובילה למחלה, מדובר לרוב בסימפטומים קלים המזכירים תסמינים של שפעת: כמו חום גבוה, שיעול וקוצר נשימה.


אז למה כולם לחוצים מהקורונה?

אוקיי, אם מדובר בתסמינים קלים ממה כולם חוששים? הסיבה לכך היא שמדובר בווירוס חדש ולא מוכר ועדיין ישנן שאלות רבות שאין עליהן מענה. אם משווים אותו לשפעת לדוגמה, הסיבה ששפעת לרוב לא מדאיגה אותנו או את עולם הרפואה היא שלשפעת יש חיסון טוב, טיפול תרופתי יעיל והיא לרוב מחלה עונתית הדועכת וחולפת בתחילת הקיץ (האם קורונה פורחת גם בקיץ?), כפי שאתם מבינים רב הנסתר על הגלוי בשלב זה.

גורם משמעותי נוסף שמעלה את רף הפאניקה הכללי בעולם, הוא קצב ההדבקה של הקורונה שהוא מהיר פי 2 מקצב ההדבקה של נגיף השפעת. לדוגמה: אדם שחולה בשפעת ידביק בממוצע 1.3 אנשים בעוד שאדם שחולה בקורונה, עלול להדביק בממוצע 2.6 אנשים.

כלומר חולה בקורונה יכול להדביק בקלות אחרים, אך ישנה שאלה קריטית שאנשי רפואה לא יודעים לענות עליה בשלב זה: "האם אדם יכול להדביק אחרים גם בתקופת הדגירה כשאין סימפטומים או כנשא בלבד (נדבק אבל לא חלה)?" כאמור התשובה לא ידועה בשלב זה אך מתרבים הנתונים שיתכן וזה אכן אפשרי.

לצערנו ולשמחתנו העולם הוא "כפר גלובלי", היתרון הוא ברור אנחנו יכולים "לקפוץ" בין יבשות תוך מספר שעות, אך החסרון הוא שהתפשטות מהירה של מחלות דוגמת הקורונה היא בלתי נמנעת כיום.


מה קורה אם נדבקים בקורונה?

אז קודם כל לנשום עמוק ולא להילחץ! חשוב לזכור שבסה"כ מדובר במחלה קלה ורק אנשים שנמצאים מלכתחילה בקבוצות סיכון גבוהות (כמו חולים או קשישים) עלולים לסבול מסימפטומים חמורים יותר.

לפי הסטטיסטיקות עד כה, ב80% מהמקרים מדובר במחלה קלה עם תסמיני שפעת שתחלוף מעצמה תוך שבועיים. כ14% מהמקרים נחשבים חמורים יותר עם סיכון להתפתחות דלקת ריאות וקוצר נשימה – כאן מדובר בהחלמה של בין 3-6 שבועות. רק כ5% מהמקרים מוגדרים כחמורים ומסכני חיים, רובם בקרב אנשים מעל גיל 60 ומעט מאוד בקרב ילדים. הרושם עד כה הוא שילדים אכן נדבקים פחות (ללא ספק חדשות טובות להורים שבינינו!).


איך מאבחנים ומטפלים בקורונה?

מכיוון שנכון לעכשיו לא קיים חיסון או תרופה לקורונה, עיקר המאמצים הם באבחון, מניעת הדבקה של אחרים על ידי בידוד וטיפול בסימפטומים של מי שכבר חולה.

כולנו כבר יודעים בשלב זה שרשימת המדינות בהן יש סיכוי גבוה להדבקה הולכת ומתארכת, אז אם חזרת לאחרונה מחו"ל מאחד היעדים שהוגדרו על ידי משרד הבריאות או שיש חשש שנחשפת לחולה או נשא קורונה, ההנחייה היא קודם כל להיכנס לבידוד ביתי של 14 יום (תקופת הדגירה של הוירוס).

אם יש חשש שאתה כבר חולה, האבחון הוא יחסית פשוט: הרופא או האחות ייקחו דגימה פשוטה של ריריות (מהאף והפה) וישלחו אותה לבדיקה במעבדה, כדי לבדוק האם היא מכילה עקבות של החומר הגנטי הייחודי של הקורונה. במידה ואובחנת כחולה בקורונה, תאושפז בבידוד במחלקה ייעודית בבית החולים עד להחלמה.


נשמע לא נעים אבל פשוט יחסית, נכון?

התשובה היא כן. הסיטואציה כולה לא נעימה מהמחשבה על בידוד בבית מרצון ועד הצורך להתאשפז בבית חולים בבידוד, כאשר הצוות הרפואי לעיתים מפחד ממגע עמך ומתייחס אליך כאל סוג של מצורע מודרני.

אבל ישנם מספר יתרונות מרכזיים בלהיות חולה בקורונה בישראל (הכל באופן יחסי כמובן):

בניגוד למדינות מערב אירופה או ארה"ב, אצלנו קל יחסית לפקח על תנועת הנכנסים והיוצאים מהמדינה מפני שרובה נעשית דרך נתב"ג וזה מקל על עצירת התפשטות הנגיף, בהשוואה למדינות כמו איטליה שגבולותיהן פתוחים למדינות השכנות.

יתרון נוסף הוא כמובן מערכת הבריאות הממלכתית בישראל, שאנחנו מצד אחד מאוד אוהבים לקטר עליה אך מהצד השני היא מסובסדת באופן משמעותי ואם אנו נדרשים לאשפוז ממושך, רוב עלויות האשפוז יכוסו באמצעות קופת החולים שלנו. אנחנו גם יכולים להיות רגועים תוך ידיעה שנקבל טיפול מקצועי, ושבוודאות לא נצטרך להמתין שעות ארוכות בתור במיון - תהיו בטוחים כי מרגע ההגעה לבית החולים ייזדרזו אנשי הרפואה, להעביר אותכם למקום מבטחים, הרחק מהם!

אז מתי זה מתחיל להיות מסובך יותר?

ההתמודדות הופכת למורכבת יותר כשאנחנו מתגוררים בחו"ל במסגרת רילוקיישן.

נתחיל מהדברים הפשוטים ביותר, תחשבו כמה קשה לתקשר בשפה זרה עם הצוות הרפואי כאשר יש חשש להידבקות, או כאשר שוהים בבידוד בבית וכל מה שאנחנו רוצים זה שמישהו ירגיע אותנו ויגיד לנו שהכל בסדר.

בנוסף, תחשבו על העלויות. בארה"ב לדוגמא בה אין בכלל ביטוח ממלכתי ורוב ההוצאות הרפואיות נופלות על האזרח הקטן: רוב פשיטות הרגל הפרטיות הן כתוצאה מחובות לספקים רפואיים. זה לא פלא, בהתחשב בכך שאשפוז חירום קצר של יומיים עלול להגיע במקרה הטוב לעשרות אלפי דולרים, שלא לדבר על אישפוז ממושך של מספר שבועות בבידוד.

אז מה בכל זאת אפשר לעשות? רוצו לעשות ביטוח רפואי לרילוקיישן!

לאף אחד מאיתנו אין שליטה על התפשטות הקורונה, אבל יש דבר אחד שיכול להמתיק את רוע הגזירה: תוודאו שיש לכם כיסוי רפואי מלא לכל בני המשפחה, במדינה אליה אתם עוברים.

הנושא חשוב מאוד גם בעת שגרה ועל אחת כמה וכמה בשעת חירום! אז עשו לעצמכם טובה והצטרפו לביטוח מראש, כדי שתוכלו לצאת לרילוקיישן בראש שקט.

ביטוח רפואי לרילוקיישן, יידאג לכך שלא תצטרכו להכניס את היד עמוק לכיס כדי לשלם עבור שירותים רפואיים. הוא חשוב גם במדינות בחו"ל שנהנות ממערכת בריאות ממלכתית בדומה לזו שקיימת בישראל. זאת מכיוון שבחלק מהמדינות הרפואה הציבורית זמינה רק עבור אזרחי המדינה, או ייתכן שאינה עומדת בסטנדרטים מערביים וסובלת מבעיות שכיחות שקיימות גם בארץ, כמו תורים רחוקים, צוות רפואי שאינו דובר אנגלית ובירוקרטיה מסובכת.

למה חשוב לשים לב כאשר משווים בין הביטוחים השונים?

חשוב לבדוק מהי תקופת ההמתנה עבור כל אחד מהכיסויים שכלולים בביטוח, מהי רמת הכיסוי עבור מצבים קודמים, כיצד מתבצע התשלום לרופא ותהליך קבלת ההחזר, והאם אתם חייבים ללכת לרופאים השייכים לרשת ספקים מסויימת. חשוב לקחת בחשבון שאם תצטרפו לתוכנית ביטוח רפואי בארץ, המותאמת לישראלים ברילוקיישן, תוכלו ליהנות גם מתמיכה שוטפת של חדר רופאים בעברית, וכיסוי במהלך תקופת ההמתנה לשירותים רפואיים עם החזרה לארץ, במידה ותיפלטו ממסגרת הביטוח הלאומי.

ובנימה אופטימית...

קשה להישאר רגועים עם זרם המידע הבלתי פוסק בתקשורת וברשתות החברתיות אבל חשוב לקחת הכל בפרופורציה. המטרה הכי חשובה היא לדאוג מראש שנהיה מכוסים, על השאר אין לנו שליטה.

אם אתם יוצאים לרילוקיישן כמשפחה עם ילדים, חשוב גם לשדר להם רוגע ולהבהיר להם "אל תדאגו אנחנו מטפלים בזה". חשוב להסביר להם (ולעצמנו) שהגוף שלנו יודע להגן על עצמו ושיש לנו מערכת חיסונית שתפקידה להגן עלינו מפני מחלות. גם אם נהיה חולים, זו לא פעם ראשונה שזה קורה ובדיוק בשביל זה יש רופאים ובתי חולים.

תחשבו על זה ככה – אמנם אך אחד לא נלהב מהאופציה להיות בבית בבידוד, אך בעידן בו אנו חיים אתם חייבים להודות שדי קל להיות בבידוד: הכל זמין לנו באינטרנט – בנק, סופרמרקט, מסעדות (איזה כיף שלא צריך להשאיר טיפ לשליח כי אנחנו בבידוד), יש לנו נטפליקס להעביר את הזמן, ואולי יגלו במשרד שהרבה יותר יעיל לעבוד מהבית.

אז תדאגו לשטוף ידיים, תזכרו שממש בקרוב חוזרים לשגרה, והכי חשוב תהנו מהרפתקאה והחיים החדשים בחו"ל.

Hand Drawing
bottom of page